АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

БЕОГРАД: Трибина „Српска научна фантастика до Другог светског ратаˮ

У понедељак 17. септембра, у 19.00 у трибинској сали Дома омладине Београда, одржаће се трибина Српска научна фантастика до Другог светског рата.

Ако се данас упустите у изучавање историје српске научне фантастике, лако се сазна за Једну угашену звезду (1902) Лазара Комарчића и После милијон година (1889) Драгутина Ј. Илића, као прва самостална дела научне фантастике у српској књижевности.

Драгутин Илић, писац прве научнофантастичне драме у свету

Драгутин Илић, писац прве научно-фантастичне драме у свету

И онда се деси Мајски преврат, па рат, па Велики рат, па Други светски рат, па се промени парадигма друштва, па слетимо на Месец и већ смо у познатијим и жанровски дефинисаним водама Космоплова, Сиријуса, Кентаура… Али остаде нам више деценија у којима је Србија пратила и читала не само Верна, Велса, Мери Шели, Орвела, Замјатина већ и руски и амерички палп, што у часописима што у стрипу, гледала Пут на месец, Метрополис

Какви су одјеци тога у домаћој књижевности? Да ли и какву фантастику пишу наши писци у том периоду?

Миодраг Миловановић, аутор књиге Српска научна фантастика, покушаће да нам расветли ову епоху из угла научне фантастике и да укаже на проблеме са којима се сусретао изучавајући је, као и нека кључна дела из тог периода.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

sun-mt-fuji-japan-landscape-407039
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

licem_u_nalicje_1964-1
Наредни чланак

Умро је редитељ Радивоје Лола Ђукић