AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivosti

BEOGRAD: „Sonjin septembar”  u Kinoteci

Ukoliko volite filmove u kojima je neke od svojih najboljih uloga odigrala Sonja Savić, onda Jugoslovenska kinoteka ove nedelje ima pravi događaj za vas.

Umetnička galerija Nadežda Petrović već petu godinu zaredom priređuje manifestaciju Sonjin septembar, kao baštinik legata glumice Sonje Savić. Ove godine, povodom desete godišnjice Sonjine smrti, manifestacija se održava u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Manifestacija počinje otvaranjem multimedijalne izložbe Sonja Savić: devojka iz grada, u organizaciji Umetničke galerije Nadežda Petrović, u utorak, 11. septembra u 19 sati, u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Izložbu će otvoriti reditelj Milutin Petrović.

Iste večeri, od 20:30 sati, projekcijom filma Živeti kao sav normalan svet Miše Radivojevića, počinje retrospektiva igranih filmova Sonje Savić, koju priređuje Jugoslovenska kinoteka.

Voljom Sonjine majke, Mikaine Savić, Umetnička galerija Nadežda Petrović iz Čačka od 2011. godine brine o umetničkoj zaostavštini Sonje Savić. Od 2013. godine, ustanovljena je neformalna manifestacija pod nazivom Sonjin septembar. Do sada je u mesecu Sonjinog rođenja i smrti (Čačak, 15. septembar 1961 – Beograd, 23. septembar, 2008), održano nekoliko izložbi, filmskih projekcija, predavanja, radionica, koncerata, otvorena rekonstruisana Spomen-soba u Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka, i pokrenuta inicijativa za osnivanje Multimedijalnog centra Sonja Savić. Takođe, ustanovljena je i specijalna nagrada na Festivalu novog filma i videa Alternative, koja nosi ime Sonje Savić. Multimedijalna izložba Sonja Savić: devojka iz grada do sada je gostovala u desetak gradova u Srbiji i okruženju, a ove godine, dopunjena postavka izložbe biće postavljena u Jugoslovenskoj kinoteci, od 11. do 28. septembra. Takođe, u zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), od 11. do 16. septembra, ova renomirana ustanova prirediće retrospektivu igranih filmova u kojima je Sonja ostvarila neke od svojih najboljih uloga i tako podsetiti publiku na veliku zvezdu jugoslovenske i srpske kinematografije i značajnu autorku alternativnog i eksperimentalnog filmskog i video stvaralaštva.

PIŠE: Marija Stevanović

FOTO: PRESS Jugoslovenska kinoteka

IZVOR: Red Info Portal http://redinfoportal.com/Kultura/7437–sonjin-septembar-u-kinoteci

LOGO

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

C
Prethodni članak

MISAO DANA

250px-Dobrica_Milutinovic1
Naredni članak

Rođen je glumac Dobrica Milutinović