АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

БЕОГРАД: „Соњин септембар”  у Кинотеци

Уколико волите филмове у којима је неке од својих најбољих улога одиграла Соња Савић, онда Југословенска кинотека ове недеље има прави догађај за вас.

Уметничка галерија Надежда Петровић већ пету годину заредом приређује манифестацију Соњин септембар, као баштиник легата глумице Соње Савић. Ове године, поводом десете годишњице Соњине смрти, манифестација се одржава у Југословенској кинотеци у Београду.

Манифестација почиње отварањем мултимедијалне изложбе Соња Савић: девојка из града, у организацији Уметничке галерије Надежда Петровић, у уторак, 11. септембра у 19 сати, у згради Југословенске кинотеке у Узун Мирковој 1. Изложбу ће отворити редитељ Милутин Петровић.

Исте вечери, од 20:30 сати, пројекцијом филма Живети као сав нормалан свет Мише Радивојевића, почиње ретроспектива играних филмова Соње Савић, коју приређује Југословенска кинотека.

Вољом Соњине мајке, Микаине Савић, Уметничка галерија Надежда Петровић из Чачка од 2011. године брине о уметничкој заоставштини Соње Савић. Од 2013. године, установљена је неформална манифестација под називом Соњин септембар. До сада је у месецу Соњиног рођења и смрти (Чачак, 15. септембар 1961 – Београд, 23. септембар, 2008), одржано неколико изложби, филмских пројекција, предавања, радионица, концерата, отворена реконструисана Спомен-соба у Соњиној кући у Доњој Горевници код Чачка, и покренута иницијатива за оснивање Мултимедијалног центра Соња Савић. Такође, установљена је и специјална награда на Фестивалу новог филма и видеа Алтернативе, која носи име Соње Савић. Мултимедијална изложба Соња Савић: девојка из града до сада је гостовала у десетак градова у Србији и окружењу, а ове године, допуњена поставка изложбе биће постављена у Југословенској кинотеци, од 11. до 28. септембра. Такође, у згради Југословенске кинотеке (Узун Миркова 1), од 11. до 16. септембра, ова реномирана установа приредиће ретроспективу играних филмова у којима је Соња остварила неке од својих најбољих улога и тако подсетити публику на велику звезду југословенске и српске кинематографије и значајну ауторку алтернативног и експерименталног филмског и видео стваралаштва.

ПИШЕ: Марија Стевановић

ФОТО: PRESS Југословенска кинотека

ИЗВОР: Red Info Portal http://redinfoportal.com/Kultura/7437–sonjin-septembar-u-kinoteci

LOGO

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

C
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

250px-Dobrica_Milutinovic1
Наредни чланак

Рођен је глумац Добрица Милутиновић