Да се не заборавиЗанимљивости

БЕОГРАД: ПОРТРЕТ ПИСЦА — СЕЛИМИРА РАДУЛОВИЋА

У среду 22. новембра, у 19 часова, у Студентском културном центру (Краља Милана 48) одржаће се књижевна трибина Портрет писца: Селимир Радуловић.

На трибини говоре:

Мина Ђурић

Желидраг Никчевић

Никола Маринковић 

Селимир Радуловић

„Поетичка позиција Селимира Радуловића је специфична и делује апартно чак и у кругу поетичког вишегласја, карактеристичног за савремену српску поезију, која је отворена за најразличитије приступе, опште естетичке претпоставке, формалне моделе и видове искуства које се изражава у песничком делу. Радуловићеви стихови и звуком и фактуром, и обухваћеним искуством и тематско-мотивским круговима, сугеришу да их на поетичкој мапи сместимо на страну која стоји ближе традиционалним представама; али она се такође јасно разликује од данас доминантних облика традиционализма у српској поезији, ослоњених на песму народног певача, односно на неосимболистичко крило песништва између два светска рата. Такав утисак оставља и песникова нова збирка Сенка осмог еона. (…)

Апсолутно поверење у смисао који гарантује трансцеденција испољава се на различите начине у овоj збирци. У средишним, исихастичким целинама(…) дијалошка форма говора се успоставља на две равни: најпре хоризонталној, између овосветских актера, и тада по правилу онај искуснији упућује дa се димензија светог достиже неизрецивим и утолико парадоксалним искуством. Не доктрином, дакле, не учењем, већ живим учешћем. Друга раван је вертикална, молитвена – само привидно монолошка. Јер иако нема гласног одговора трансценденције, онај ко упућује молитву сигуран је дa тај oдгoвop чује, и зна

да горди пита, a смерном се Тајна сама открива. ˮ

Саша Радојчић

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

6gihsm
Претходни чланак

Рођен је Рајко Митић – прва „Звездина звезда“

Uzun_Mirko_Apostolovic
Наредни чланак

Умро је устаник Узун Мирко Апостоловић