Da se ne zaboraviZanimljivosti

Beograd: Peti festival knjige „ČitamČitašˮ, 7. i 8. oktobar 2017, početak u 13 časova

Razmena knjiga u Novom bioskopu Zvezda

U Novom bioskopu Zvezda (Terazije 40) u subotu 7. i nedelju 8. oktobra biće organizovan peti festival knjige ČitamČitaš. Kao i svake godine, ulaz na festival je besplatan, a centralna aktivnost je trampa polovnih, pročitanih knjiga.

Otvaranje Festivala zakazano je u 13 časova, a posetioci će sve do deset uveče moći međusobno da razmenjuju knjige.

Posetioce takođe očekuju radionice, tribine i filmske projekcije koje u fokusu imaju knjigu, a koji će trajati do deset uveče. Posebno izdvajamo dva sata trampe stripova u okviru koje će biti organizovana i radionica stripa, kao i našu sada već stalnu aktivnost na Festivalu Poznati čitaju.

Mesto starog bioskopa Zvezda na Terazijama biće pretvoreno u mesto na kome se slavi čitanje, razgovara o knjizi, razmenjuju preporuke, ali i pročitana dela. Cilj festivala je širenje kulture čitanja među svim generacijama i revitalizacija prostora bioskopa kroz popularizaciju knjige kao medija. Korišćenjem starog bioskopa Zvezda, Festival pored svoje primarne svrhe, a to je promocija kulture čitanja, pokušava da utiče na svest ljudi o nestanku kulturnih mesta sa mape kulturnih događaja ovog grada i značaju njihovog povratka na istu.

Festival se realizuje u okviru udruženja Evropa Nostra Srbija uz podršku Narodne biblioteke Srbije.

 

 

Festival ČitamČitaš

Festival ČitamČitaš održava se u okviru udruženja Evropa Nostra Srbija i ima za cilj čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i kulture čitanja. Festival se održava na mestu stradale Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu, čime je simbolično revitalizuje i vraća joj status centra širenja kulture. Tokom čitave godine organizacioni tim festivala sprovodi aktivnosti kao što su posete osnovnim i srednjim školama, radionice, tribine, predavanja, mini-razmene knjiga, poklanjanje knjiga u javnom prostoru, javnom prevozu itd.

16. septembra uspešno je održana akcija Čitajmo zajedno! na Trgu republike, a 30. septembra organizovana je akcija deljenja knjiga putnicima u javnom prevozu i parkovima.

Tamara Ležaić

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Milo_dimitrijevic
Prethodni članak

Umro je akademiski slikar i profesor Milo Dimitrijević

Dorcolska-centrala-u-punom-radu1
Naredni članak

Beograd je dobio električno osvetljenje