Да се не заборавиЗанимљивости

Београд: Пети фестивал књиге „ČitamЧиташˮ, 7. и 8. октобар 2017, почетак у 13 часова

Размена књига у Новом биоскопу Звезда

У Новом биоскопу Звезда (Теразије 40) у суботу 7. и недељу 8. октобра биће организован пети фестивал књиге ČitamЧиташ. Као и сваке године, улаз на фестивал је бесплатан, а централна активност је трампа половних, прочитаних књига.

Отварање Фестивала заказано је у 13 часова, а посетиоци ће све до десет увече моћи међусобно да размењују књиге.

Посетиоце такође очекују радионице, трибине и филмске пројекције које у фокусу имају књигу, а који ће трајати до десет увече. Посебно издвајамо два сата трампе стрипова у оквиру које ће бити организована и радионица стрипа, као и нашу сада већ сталну активност на Фестивалу Познати читају.

Место старог биоскопа Звезда на Теразијама биће претворено у место на коме се слави читање, разговара о књизи, размењују препоруке, али и прочитана дела. Циљ фестивала је ширење културе читања међу свим генерацијама и ревитализација простора биоскопа кроз популаризацију књиге као медија. Коришћењем старог биоскопа Звезда, Фестивал поред своје примарне сврхе, а то је промоција културе читања, покушава да утиче на свест људи о нестанку културних места са мапе културних догађаја овог града и значају њиховог повратка на исту.

Фестивал се реализује у оквиру удружења Европа Ностра Србија уз подршку Народне библиотеке Србије.

 

 

Фестивал ČitamЧиташ

Фестивал ČitamЧиташ одржава се у оквиру удружења Европа Ностра Србија и има за циљ чување, рехабилитацију и популаризацију књиге и културе читања. Фестивал се одржава на месту страдале Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу у Београду, чиме је симболично ревитализује и враћа јој статус центра ширења културе. Током читаве године организациони тим фестивала спроводи активности као што су посете основним и средњим школама, радионице, трибине, предавања, мини-размене књига, поклањање књига у јавном простору, јавном превозу итд.

16. септембра успешно је одржана акција Читајмо заједно! на Тргу републике, а 30. септембра организована је акција дељења књига путницима у јавном превозу и парковима.

Тамара Лежаић

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Milo_dimitrijevic
Претходни чланак

Умро је академиски сликар и професор Мило Димитријевић

Dorcolska-centrala-u-punom-radu1
Наредни чланак

Београд је добио електрично осветљење