Da se ne zaboraviZanimljivosti

BEOGRAD: Koncert „Hora slavistaˮ (17. 6. 2018)

Hor slavista održaće koncert tradicionalnih pesama slovenskih naroda u bašti Galerije Polet, u nedelju 17. 6. od 20.00 č., čime će obeležiti završetak još jedne uspešne sezone. Očekuju vas kompozicije na ruskom, srpskom, ukrajinskom, bugarskom, beloruskom, slovačkom i češkom jeziku.

Jedan od osnovnih ciljeva koji objedinjuje ove mlade ljude jeste promovisanje slovenske kulture, očuvanje tradicionalnih vrednosti i negovanje prijateljstva kroz snagu muzike i pesme.

Hor slavista nastao je na Filološkom fakultetu na Katedri za slavistiku 2007. godine. Svojim interesovanjem za muziku slovenskih naroda veoma brzo privukli su pažnju šire publike. Pod rukovodstvom lektora Aleksandre Matrusove do 2010. godine Hor je nastupao pred studentima, profesorima, književnicima, kao i pred državnim službenicima, ambasadorima i mnogim drugim visokim zvaničnicima.

https://www.youtube.com/watch?v=SYL4W56mTjs

Dragoceno iskustvo za mlade horiste bilo je učešće na Akademiji pravoslavne muzike 2009. godine u Sankt Peterburgu. Održali su koncert i u Velikom Novgorodu, učestvovali u nastupima pod dirigentskom palicom eminentnih ruskih dirigenata, a najznačajnije je učešće u liturgiji na ostrvu Valaam.

Pored mnogih nastupa na Beogradskom univerzitetu, u Ruskom domu, ruskoj, beloruskoj, poljskoj i drugim ambasadama, hor se ponosi nastupom na sceni velike sale Centra Sava na koncertu posvećenom osamdesetoj godišnjici Ruskog doma u Beogradu, kao i učešćem na promociji knjige generala Leonida Rešetnjikova, direktora Ruskog instituta za strateška istraživanja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina (RISI), i humanitarnim koncertima na Filološkom fakultetu i u Ruskom domu. Od 2010. godine do jeseni 2014. godine Hor slavista nastupao je pod rukovodstvom profesora Mine Đurić, a od 2014. pod rukovodstvom je Ane Grujić, profesora ruskog jezika.

UMETNOST ZA SVE!

PODRŽITE RAD HORA SLAVISTA PLAĆANJEM MUZIČKOG DINARA NA SAMOM ULAZU U POLETOVU BAŠTU!

Minimalni prilog: 150,00 dinara

Izvor: YOUTUBE

https://www.youtube.com/watch?v=Nhk38WqlKn0

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Dragoljub_Pavlović
Prethodni članak

Rođen je istoričar, profesor, političar i akademik Dragoljub Draža Pavlović

Geca Kon
Naredni članak

O životu Gece Kona, poznatog beogradskog knjižara (1)