Да се не заборавиЗанимљивости

БЕОГРАД: КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ 24. ЈУНА НА УШЋУ

Ако се о неком културном догађају прошле године заиста причало, и данима после његовог одржавања по друштвеним мрежама делиле сјајне фотке, онда је то свакако концерт Београдске филхармоније на Ушћу. Па, спремите своје хештегове #beogradskafilharmonija, јер нам они такав, а можда и бољи спектакл спремају и ове године! А обећавају и одлазак у свемир.

На истој локацији као и прошле године, Филхармонија поново свира за неколико десетина хиљада људи. Овогодишњи концерт на отвореном, како га из Филхармоније називају „музички пикник под звездамаˮ, заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом, одржаће се у недељу 24. јуна, у новобеоградском Блоку 13, у 20:30 часова. На другом концерту на отвореном, публици из целе земље и региона Филхармонија ће поклонити аудио-визуелни спектакл под називом HD Одисеја. Наиме, оркестар ће свирати ремек-дела класичне музике, уз спектакуларне снимке Земље и космоса, америчке свемирске агенције НАСА. Концерт ће бити одржан испред огромног екрана на којем ће се приказивати величанствени призори незамисливо далеких галаксија.

Фото: PRESS: Београдска филхармонија

Фото: PRESS: Београдска филхармонија

Уз ове фантастичне снимке Земље, оркестар ће најпре извести Штраусову епску музику Тако је говорио Заратуста (из филма Одисеја у свемиру из 2001. године), као и узбудљиву композицију Џона Адамса – Кратка вожња у брзој машини. Након овога, Филхармонија публику води у космос, снимцима најновијих оптичких инструмената НАСЕ, уз Дворжакову популарну Симфонију из Новог света.

A Space Odyssey Theme song (Извор: YOUTUBE)

https://www.youtube.com/watch?v=SLuW-GBaJ8k

Земља и Космос су део иновативног филмског серијала HD Одисеја, који је премијерно извео Хјустонски симфонијски оркестар, и представља апсолутни хит у свету, као догађај који се не пропушта. Српска публика ће захваљујући Филхармонији бити прва у Европи која ће видети Космос, а Београдска филхармонија је један од првих оркестара на свету који овај спектакл изводи на отвореном.

Прошле године Филхармонија је приредила највећи догађај овог типа у историји Србије. На пикнику за 30.000 људи слушали су се хитови класичне музике, заједно са Габријелом Фелцом и Зубином Мехтом, који је био специјални гост концерта. Концерт на отвореном је и ове године бесплатан, као поклон публици из целе земље и региона.

Текст: Марија Стевановић

Фото: PRESS: БЕОГРАДСКА ФИЛХАРМОНИЈА

Извор: http://www.redinfoportal.com/Kultura/6842-beogradska-filharmonija-vas-vodi-u-svemi

Red Info Portal

Red Info Portal

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

pexels-photo-339805
Претходни чланак

Витештво код Срба

tocak
Наредни чланак

Рођен је гитариста и вођа групе „Смакˮ Радомир Михаиловић Точак