На данашњи дан

Београд је ослобођен у Првом светском рату

На данашњи дан, 1. новембра 1918. године, Прва српска армија под командом војводе Петра Бојовића, ослободила је Београд у Првом светском рату.

Томе је претходио пробој Солунског фронта, започет месец и по дана раније, и незаустављиво напредовање српских војника, који су под борбом прелазили и више од двадесет километара дневно.

Прва армија је без даха гонила непријатеља, који се убрзано повлачио, остављајући за собом пустош. Након ослобођења Пожаревца 29. октобра, па Смедерeва дан касније, српска војска се нашла пред истуреним положајима непријатеља испред Београда.

Иако је генерал Франше Д’Епере наредио да се сачекају Французи за ослобађање Београда, првог новембарског јутра комите су ушле у град, коњички ескадрон Дунавске дивизије је продро до Калемегдана, а убрзо су у граду били и остали делови Прве армије на челу са војводом Петром Бојовићем.

После више од три године окупације, уништавања и ретко виђеног пљачкања, Београд је био поново ослобођен, а од новог страдања делило га је једва нешто више од две деценије.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године рођен је научник, државник и академик Стојан Новаковић;
1920. године рођен је диригент и композитор Боривоје Симић;
1921. године рођен је архитекта Бранко Пешић;
1944. године Јосип Броз Тито и председник избегличке владе Краљевине Југославије Иван Шубашић су у Београду  потписали споразум о образовању јединствене југословенске владе која треба да припреми изборе за Уставотворну скупштину;
1952. године рођен је Борисав Бора Ђорђевић, фронтмен бенда  Рибља чорба;
1953. године умро је књижевник Марко Цар;
2010. године умро је сликар Милун Митровић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

nport1bgd
Претходни чланак

Почео је први Београдски џез фестивал

LjubomirLjubojevic10
Наредни чланак

Рођен је шахиста Љубомир Љубојевић