Da se ne zaboraviZanimljivosti

BEOGRAD: Izložba „Dijanina decaˮ u Domu vojske (15. maj – 14. jun)

Izložba će biti otvorena 15. maja u Domu Vojske Srbije i trajaće do 14. juna.

Izložba Dijanina deca posvećena je najvećoj akciji spasavanja dece u Drugom svetskom ratu i biće predstavljena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije (Braće Jugovića 16), najavljeno je iz Ministarstva odbrane.

Diana Budisavljević, Austrijanka udata za srpskog hirurga Julija Budisavljevića, spasila je od sigurne smrti više od 7.500 srpskih devojčica i dečaka iz Koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. U sistemu logora Jasenovac ubijeno je oko 20.000 srpske, jevrejske i romske dece.

Počelo snimanje filma „Akcija Diane Budisavljevićˮ posvećenog D. B.

Počelo snimanje filma „Akcija Diane Budisavljevićˮ posvećenog D. B.

Na izložbi će biti prezentovane dokumentarne fotografije, transportne liste i delovi kartoteke koje je o svakom spasenom detetu Diana vodila. Dokumenta su pronađena u beogradskim, banjalučkim i zagrebačkim arhivima. Izložba donosi i priče o pojedinačnim sudbinama dece koja su ostala u životu zahvaljujući akciji Diane Budisavljević i njenih saradnika. Koliko dece je vraćeno porodici? Ko je naknadno otkrio svoj identitet? Koliko njih je ostalo da živi ne znajući da su kozaračka, odnosno jasenovačka deca?

Izložba je deo projekta Dijanina deca, koji sadrži i dokumentarni film, a koji će uskoro biti emitovan na Prvom programu RTS-a. Autorka izložbe je Slađana Zarić, a autor arhitekture izložbe Ivan Mangov. Izložba je realizovana u produkciji Ministarstva odbrane RS i Radio-televizije Srbije.

Autorka Slađana Zarić

Autorka Slađana Zarić

Među svedocima spasene dece je Bosiljka Sudar Lončar. Deo njenog svedočanstva biće prikazan i na ovoj izložbi. I to u delu posvećenom Logoru Stara Gradiška. Govorila je, između ostalog, i o potresnom odvajanju svog mlađeg brata Stevana, kao i njenog oca od majke… To je priča o jednoj od mnogih hrabrih majki i jednoj „posebnojˮ pregači, koja je sačuvana svih ovih godina i biće prikazana kao eksponat. Ovo je samo jedna od mnogih bolnih priča o kojima govori ova izložba i dokumentarni film koji je već ovenčan nagradama.

E. A.

Izvor: http://www.antrfile.com/vesti/izlozba-dijanina-deca/

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

predajableiburg_591aebbaa7980
Prethodni članak

Završen je Drugi svetski rat u Jugoslaviji

HE_erdap_1_2
Naredni članak

Svečano je pušten u rad hidroenergetski i plovidbeni sistem Đerdap