Да се не заборавиЗанимљивости

БЕОГРАД: Изложба „Дијанина децаˮ у Дому војске (15. мај – 14. јун)

Изложба ће бити отворена 15. маја у Дому Војске Србије и трајаће до 14. јуна.

Изложба Дијанина деца посвећена је највећој акцији спасавања деце у Другом светском рату и биће представљена у Великој галерији Дома Војске Србије (Браће Југовића 16), најављено је из Министарства одбране.

Диана Будисављевић, Аустријанка удата за српског хирурга Јулија Будисављевића, спасила је од сигурне смрти више од 7.500 српских девојчица и дечака из Концентрационог логора Јасеновац у Независној Држави Хрватској. У систему логора Јасеновац убијено је око 20.000 српске, јеврејске и ромске деце.

Почело снимање филма „Акција Диане Будисављевићˮ посвећеног Д. Б.

Почело снимање филма „Акција Диане Будисављевићˮ посвећеног Д. Б.

На изложби ће бити презентоване документарне фотографије, транспортне листе и делови картотеке које је о сваком спасеном детету Диана водила. Документа су пронађена у београдским, бањалучким и загребачким архивима. Изложба доноси и приче о појединачним судбинама деце која су остала у животу захваљујући акцији Диане Будисављевић и њених сарадника. Колико деце је враћено породици? Ко је накнадно открио свој идентитет? Колико њих је остало да живи не знајући да су козарачка, односно јасеновачка деца?

Изложба је део пројекта Дијанина деца, који садржи и документарни филм, а који ће ускоро бити емитован на Првом програму РТС-а. Ауторка изложбе је Слађана Зарић, а аутор архитектуре изложбе Иван Мангов. Изложба је реализована у продукцији Министарства одбране РС и Радио-телевизије Србије.

Ауторка Слађана Зарић

Ауторка Слађана Зарић

Међу сведоцима спасене деце је Босиљка Судар Лончар. Део њеног сведочанства биће приказан и на овој изложби. И то у делу посвећеном Логору Стара Градишка. Говорила је, између осталог, и о потресном одвајању свог млађег брата Стевана, као и њеног оца од мајке… То је прича о једној од многих храбрих мајки и једној „посебнојˮ прегачи, која је сачувана свих ових година и биће приказана као експонат. Ово је само једна од многих болних прича о којима говори ова изложба и документарни филм који је већ овенчан наградама.

Е. А.

Извор: http://www.antrfile.com/vesti/izlozba-dijanina-deca/

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

predajableiburg_591aebbaa7980
Претходни чланак

Завршен је Други светски рат у Југославији

HE_erdap_1_2
Наредни чланак

Свечано је пуштен у рад хидроенергетски и пловидбени систем Ђердап