Da se ne zaboraviZanimljivosti

BEOGRAD: ISTORIJA SRPSKE DRAME – POTREBA ILI UTOPIJA

U sredu 6. decembra, 19 časova, u Studentskom kulturnom centru (Kralja Milana 48) biće održana književna tribina Istorija srpske drame – potreba ili utopija povodom knjige Veliko doba. Istorija razvitka drame u srpskoj književnosti XVIII i XIX veka prof. dr Zorice Nestorović.

Na tribini će govoriti:

Jelena Kovačević

Livija Ekmečić

Marija Blagojević

Jelica Živanović

Autor Zorica Nestorović

Urednik Vesna Kapor

 

„Ovo je knjiga sinteze. Jer, u njoj se vodi dijalog svih onih prega­laca na polju istraživanja srpske drame koji su obeležili vreme za nama; u njoj se susreću pogledi koje srpska književna, pozorišna i kulturna istorija upućuju ka fenomenima koji su markirali isto­riju razvitka drame u srpskoj književnosti 18. i 19. veka; (…)”
„(…) u njoj se prepliću rezultati naših istraživanja drame koja su presenči­la poslednje dve decenije našeg naučnog i predavačkog rada; u njoj se – čemu smo posebno težili – potvrđuje početna premisa našeg is­traživanja da nam je sinteza razvoja srpske drame ne samo potrebna, već i da je moguća. Ona je mali znak sećanja na osnivanje Teatra na Đumruku (1841) u godini njegove 175-godišnjice i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu povodom 155 godina njegovog rada.”

Zorica Nestorović

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Foto: Novosti
Prethodni članak

Umro je književnik, prevodilac i istoričar književnosti Milan Đoković

pedagoski-muzej-beograd
Naredni članak

Osnovan je Pedagoški muzej u Beogradu