Да се не заборавиЗанимљивости

БЕОГРАД: Фестивал нитратног филма у Југословенској кинотеци

Да ли сте чули за Фестивал нитратног филма? Ако нисте, прави је тренутак за то.

Двадесети, јубиларни Фестивал нитратног филма биће одржан у Југословенској кинотеци, у периоду од 6. до 16. јуна.

У оквиру Фестивала нитратног филма, у згради Југословенске кинотеке у Узун Мирковој, као и у Музеју кинотеке у Косовској улици, биће приказано четрдесет филмских остварења. Већина филмова који ће бити приказани на Фестивалу углавном су из прве половине 20. века, када су филмови снимани на запаљивој нитратној траци, али ће се на репертоару наћи и неколико одабраних класика из шездесетих и седамдесетих година.

Фестивал нитратног филма у Кинотеци пратиће више од тридесет гостију, директора кинотека и филмских професионалаца из региона, Аустрије, Немачке, Француске, Русије, Кине и дугих земаља.

Југословенска кинотека обезбедила је рестауриране копије филмова у сарадњи са чак тридесет три архива и сродних институција, што је до сада рекордан број учесника у организацији Фестивала. На фестивалу ће, уз европске архиве, бити присутни и филмови са других континената, из Сједињених Америчких Држава, Мексика, Кине и Јапана.

Red Info Portal вам, као и толико пута до сада, препоручије да своје слободно време проведете у Југословенској кинотеци. Детаљни репертоар Фестивала нитратног филма можете пронаћи на сајту Кинотеке, па вам преостаје једино да се запутите у Узун Миркову и проведете једно фино поподне уз неки добар филм!

Текст: Марија Стевановић

Извор: http://redinfoportal.com/Kultura/6841-festival-nitratnog-filma-u-jugoslovensko

LOGO

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Untitled
Претходни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (9. јун)

Majski prevrat 2
Наредни чланак

МАЈСКИ ПРЕВРАТ: Припреме за заверу (1. део)