АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

БАОША (1379–1385)

Баоша је после смрти брата Ђурђа примио пространу државу, која се пружала од Дубровника до Валоне. Он се углавном ипак више бринуо за јужне покрајине своје државе него за северне. То се у народу осећало, те због тога Баоша у Зети није био популаран. Провео је добар део своје владе у савлађивању разних побуна у северним покрајинама своје државе.

Изгледа да Баоша није уопште био способан да се прилагоди приликама и да у даном моменту јасно уочи и оцени ситуацију. Прек и оштар, био је без сумње добар ратник, али рђав политичар и државник.

У почетку је Баоша био у добрим односима са својим суседима, али је убрзо дошао у сукоб са Карлом Топијем и узео му Драч. Кад је босански краљ Твртко 1385. године од Угарске добио Котор, дође он у сукоб и са Твртком. Са Твртком је Баоша успешно ратовао, па је Твртко морао молити Млетачку републику да посредује за мир међу њима.

Сукоб са Карлом Топијем, међутим, довео је Баошу до катастрофе. Карло Топија је, кад је дошао у сукоб са Баошом, позвао Турке. Они су се одазвали Карлову позиву и напали су изненада на Баошу са великом војском. Баоша је на брзу руку сакупио нешто више војске и пошао је против њих. На Војуши је дошло до битке, у којој је Баоша потучен и погинуо.

Станоје Станојевић

 

Извор: Станојевић 2013: Станоје Станојевић, Сви српски владари : биографије српских (са црногорским и босанским) и преглед хрватских владара, Београд: „Отворена књига”, стр. 105–106.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

fotozakontakt
Претходни чланак

Рођен је композитор Слободан Атанацковић

ur
Наредни чланак

Створена је Ужичка република