AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiKuće i zgrade

BAJLONIJEVA KAFANA

Dobila je ime po vlasniku, Ignjatu Bajloniju, koji je 1855, na poziv zeta Antona Nemeca, došao u Srbiju sa ženom i četvoricom sinova.

Bajloni je kao kožarski radnik želeo da sreću za sebe i porodicu potraži u Americi. O ovoj svojoj nameri pismom je obavestio sestru i zeta. Međutim, sestra mu je odgovorila „da nema bolje Amerike od Srbije”, i tako je on 1855. stigao sa porodicom u Beograd.

Neki je pominju i kao pivnicu. Akcionarsko društvo oktobra 1880. odlučuje da pivaru iznad kafane proda Bajloniju i od tada ona nosi naziv Ignjat Bajloni i sinovi. Bajlonijeva kafana je imala ogroman prostor – salu sa mirisom svežeg hmelja, koji je dopirao iz susedne zgrade, sazidane još u vreme Obrenovića.

Imala je veliku baštu, te je u letnjem periodu čest gost bio Đura Jakšić. U njoj se pilo belo i crno pivo, a poseban kvalitet imalo je zlatno pivo gambrinus, po boji negde između svetlog i crnog piva.

Pred Drugi svetski rat kod Bajlonija se pilo pivo stout. U kafani se točilo pivo na krigle i spremao roštilj.

U njoj su 1907. održavali koncerte i članovi Abraševića. Radove na pivari izvodio je inženjer Joca Smederevac. Na ovom mestu radila je i Filipova pivara. U narodu je bila poznata i kao Bajlonijeva velika pivara.

Vidoje Golubović

 

Izvor: Golubović 2019: Vidoje Golubović, Mehane i kafane starog Beograda, Beograd: „Laguna”, 121.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

bokun
Prethodni članak

Rođen je psihijatar Petar Bokun

plesa
Naredni članak

Rođen je glumac, reditelj i profesor Branko Pleša