АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиКуће и зграде

БАЈЛОНИЈЕВА КАФАНА

Добила је име по власнику, Игњату Бајлонију, који је 1855, на позив зета Антона Немеца, дошао у Србију са женом и четворицом синова.

Бајлони је као кожарски радник желео да срећу за себе и породицу потражи у Америци. О овој својој намери писмом је обавестио сестру и зета. Међутим, сестра му је одговорила „да нема боље Америке од Србије”, и тако је он 1855. стигао са породицом у Београд.

Неки је помињу и као пивницу. Акционарско друштво октобра 1880. одлучује да пивару изнад кафане прода Бајлонију и од тада она носи назив Игњат Бајлони и синови. Бајлонијева кафана је имала огроман простор – салу са мирисом свежег хмеља, који је допирао из суседне зграде, сазидане још у време Обреновића.

Имала је велику башту, те је у летњем периоду чест гост био Ђура Јакшић. У њој се пило бело и црно пиво, а посебан квалитет имало је златно пиво гамбринус, по боји негде између светлог и црног пива.

Пред Други светски рат код Бајлонија се пило пиво стоут. У кафани се точило пиво на кригле и спремао роштиљ.

У њој су 1907. одржавали концерте и чланови Абрашевића. Радове на пивари изводио је инжењер Јоца Смедеревац. На овом месту радила је и Филипова пивара. У народу је била позната и као Бајлонијева велика пивара.

Видоје Голубовић

 

Извор: Голубовић 2019: Видоје Голубовић, Механе и кафане старог Београда, Београд: „Лагуна”, 121.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

bokun
Претходни чланак

Рођен је психијатар Петар Бокун

plesa
Наредни чланак

Рођен је глумац, редитељ и професор Бранко Плеша