Da se ne zaboraviZanimljivosti

BAČKI PETROVAC: „Dani Bačkog Petrovca – Kulenijadaˮ

U Bačkom Petrovcu se već tradicionalno sredinom ili krajem maja održava Festival Klobas, ili Kulenijada, kako se festival popularno naziva. Kulenijada se organizuje u sklopu proslave Dani Bačkog Petrovca. Na festivalu se ocenjuje kulen svih zainteresovanih proizvođača ovog etno-gastronomskog specijaliteta, i vrši se prodaja kulena na licu mesta. Pored navedenog, odvija se i takmičenje u pravljenju najukusnije sveže kobasice na tradicionalan način. Festival je propraćen kulturno-umetničkim programom, tipičnim za kulturu Slovaka. Takođe festival prati ocenjivanje za najbolju domaću rakiju, tortijada i niz drugih događanja, uz mogućnost razgledanja kulturnih znamenitosti Bačkog Petrovca.

Među brojnim jelima tradicionalne slovačke narodne kuhinje u Bačkom Petrovcu posebno mesto zauzima petrovački kulen. Proizvodi se od pamtiveka na isti način. Bez aditiva i konzervansa, samo ljuta domaća paprika i so.

Samo narodna mudrost mogla je da stvori tako savršen trajan mesni proizvod po svim standardima savremene zdrave hrane, Petrovački kulen nasledili smo od svojih predaka, koji su se u Petrovac doselili polovinom 18. veka. Na svoje pretke možemo biti ponosni jer su od Petrovca napravili centar kulture vojvođanskih Slovaka, u kome se ne stvara samo pozorište, knjige i izložbe, već i dragocenost etno-gastronomske tradicije našeg naroda – petrovački kulen svetskog glasa.

Još nismo sreli čoveka kojemu nije prijao. Ne samo kod nas, već u celom svetu od Australije, Japana do Kanade i Amerike. Ova dragocenost etno-gastronomske tradicije našeg naroda proizvodi se u skoro svakom petrovačkom domaćinstvu i omiljena je u celom svetu. Zbog toga je krajnje vreme da počnemo da cenimo ono što smo nasledili i što imamo.

To je kvalitetan proizvod Bačkog Petrovca i Zemljoradnička zadruga Kulen će zasigurno pomoći njegovoj većoj komercijalizaciji i još većoj popularnosti a naravno i očuvanju i zaštiti tradicionalnog načina proizvodnje.

Izvor: http://srbijuvolimo.rs/gastronomija/nacionalna-kuhinja/item/6438-festival-petrovačkog-kulena.html

https://www.youtube.com/watch?v=9b9V162a6ow

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

dejan-patakovic
Prethodni članak

Rođen je Dejan Pataković

250px-Mihailo_Janketic
Naredni članak

Rođen je glumac Mihailo Miša Janketić