Да се не заборавиЗанимљивости

БАЧКИ ПЕТРОВАЦ: „Дани Бачког Петровца – Куленијадаˮ

У Бачком Петровцу се већ традиционално средином или крајем маја одржава Фестивал Клобас, или Куленијада, како се фестивал популарно назива. Куленијада се организује у склопу прославе Дани Бачког Петровца. На фестивалу се оцењује кулен свих заинтересованих произвођача овог етно-гастрономског специјалитета, и врши се продаја кулена на лицу места. Поред наведеног, одвија се и такмичење у прављењу најукусније свеже кобасице на традиционалан начин. Фестивал је пропраћен културно-уметничким програмом, типичним за културу Словака. Такође фестивал прати оцењивање за најбољу домаћу ракију, тортијада и низ других догађања, уз могућност разгледања културних знаменитости Бачког Петровца.

Међу бројним јелима традиционалне словачке народне кухиње у Бачком Петровцу посебно место заузима петровачки кулен. Производи се од памтивека на исти начин. Без адитива и конзерванса, само љута домаћа паприка и со.

Само народна мудрост могла је да створи тако савршен трајан месни производ по свим стандардима савремене здраве хране, Петровачки кулен наследили смо од својих предака, који су се у Петровац доселили половином 18. века. На своје претке можемо бити поносни јер су од Петровца направили центар културе војвођанских Словака, у коме се не ствара само позориште, књиге и изложбе, већ и драгоценост етно-гастрономске традиције нашег народа – петровачки кулен светског гласа.

Још нисмо срели човека којему није пријао. Не само код нас, већ у целом свету од Аустралије, Јапана до Канаде и Америке. Ова драгоценост етно-гастрономске традиције нашег народа производи се у скоро сваком петровачком домаћинству и омиљена је у целом свету. Због тога је крајње време да почнемо да ценимо оно што смо наследили и што имамо.

То је квалитетан производ Бачког Петровца и Земљорадничка задруга Кулен ће засигурно помоћи његовој већој комерцијализацији и још већој популарности а наравно и очувању и заштити традиционалног начина производње.

Извор: http://srbijuvolimo.rs/gastronomija/nacionalna-kuhinja/item/6438-festival-petrovačkog-kulena.html

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

dejan-patakovic
Претходни чланак

Рођен је Дејан Патаковић

250px-Mihailo_Janketic
Наредни чланак

Рођен је глумац Михаило Миша Јанкетић