AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Austrougarska vojska je ušla u Beograd

Na današnji dan, 2. decembra 1914. godine počela je prva okupacija Beograda u Prvom svetskom ratu.

Naime, u skladu sa ratnim dešavanjima, odlukom Vrhovne komande i odstupanjem srpske vojske, glavni grad ostao je bez odbrane i prepušten je neprijatelju, čime je trebalo skratiti liniju fronta i koncentrisati snage za kontraudar. Poslednjeg novembarskog i prvog decembarskog dana, izvršeno je povlačenje i zauzet je položaj na liniji Kosmaj‒Varovnica, a austrougarske trupe su narednog dana ušle u prestonicu, i sledećeg odžale trijumfalnu vojnu paradu.

Vest o padu Beograda snažno je odjeknula u svetu, Nemačka je svojim saveznicima uputila čestitke, a osvajači su počeli pripreme za okupacionu upravu i podelu srpske teritorije. Ipak, to nije dugo trajalo, jer je tog istog 3. decembra srpska 1. armija sa položaja zapadno od Gornjeg Milanovca iznenada prešla u protivnapad, što je označilo početak druge faze bitke u basenu Kolubare. Srpska vojska je velikom brzinom probijala neprijateljske odbrambene linije, pa je tako već 15. decembra ušla u Beograd, što je označilo kraj prve okupacije prestonice i kraj Kolubarske bitke, a Vrhovna komanda objavila je sutradan da: „Na teritoriji Srbije nema više nijednog neprijateljskog vojnika.ˮ

Nažalost, godine muka i mnogo duža okupacija tek su sledili.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1869. godine rođen je folklorist i kompozitor Vladimir  Đorđević;
1913. godine rođen je general-pukovnik i jedan od osnivača Instituta za fiziku Pavle Jakšić;
1935. godine rođen je književnik, prevodilac i akademik Ljubomir Simović;
1973. godine rođena je jedna od najboljih teniserki svih vremena Monika Seleš.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Srpska majka
(Foto: Kvadratura kruga)
Prethodni članak

„MAJKA JE GLAGOL OD GLAGOLA RADITIˮ

masuka
Naredni članak

Rođen je književnik Velimir Živojinović Masuka