АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Аустроугарска војска је ушла у Београд

На данашњи дан, 2. децембра 1914. године почела је прва окупација Београда у Првом светском рату.

Наиме, у складу са ратним дешавањима, одлуком Врховне команде и одступањем српске војске, главни град остао je без одбране и препуштен је непријатељу, чиме је требало скратити линију фронта и концентрисати снаге за контраудар. Последњег новембарског и првог децембарског дана, извршено је повлачење и заузет је положај на линији Космај‒Варовница, а аустроугарске трупе су наредног дана ушле у престоницу, и следећег оджале тријумфалну војну параду.

Вест о паду Београда снажно је одјекнула у свету, Немачка је својим савезницима упутила честитке, а освајачи су почели припреме за окупациону управу и поделу српске територије. Ипак, то није дуго трајало, јер је тог истог 3. децембра српска 1. армија са положаја западно од Горњег Милановца изненада прешла у противнапад, што је означило почетак друге фазе битке у басену Колубаре. Српска војска је великом брзином пробијала непријатељске одбрамбене линије, па је тако већ 15. децембра ушла у Београд, што је означило крај прве окупације престонице и крај Колубарске битке, а Врховна команда објавила је сутрадан да: „На територији Србије нема више ниједног непријатељског војника.ˮ

Нажалост, године мука и много дужа окупација тек су следили.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1869. године рођен је фолклорист и композитор Владимир  Ђорђевић;
1913. године рођен је генерал-пуковник и један од оснивача Института за физику Павле Јакшић;
1935. године рођен је књижевник, преводилац и академик Љубомир Симовић;
1973. године рођена је једна од најбољих тенисерки свих времена Моника Селеш.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Српска мајка
(Фото: Квадратура круга)
Претходни чланак

„МАЈКА ЈЕ ГЛАГОЛ ОД ГЛАГОЛА РАДИТИˮ

masuka
Наредни чланак

Рођен је књижевник Велимир Живојиновић Масука