Da se ne zaboraviZanimljivosti

ARČIBALD RAJS: MORALNI PAD SRPSKE INTELIGENCIJE

Inteligencija je postajala sve gordija i kod nje su se sve više gubila ona lepa svojstva vašeg naroda. Pre velikog rata je ipak čuvala neke obzire. Još nije bila zarazila omladinu, pa je čak univerzitetska omladina, budući članovi „inteligencijeˮ, još bila rodoljubiva. Mnogi mladi studenti su u vreme Čelopeka stupali u čete Babunskog i drugih.

Moralni nivo inteligencije je, međutim, sve više opadao. Zato je najpreča briga inteligencije, kada je buknuo veliki rat, bila da na sigurno smesti svoje pripadnike. Istina, ima mnogo izuzetaka, ali oni koji su se izdavali za duhovne vođe nacije, po pravilu, nisu bili tamo gde im je mesto po ulozi koju su sebi pripisivali: na čelu naoružanog naroda, da budu prvi koji će se žrtvovati.

Ako ne bi uspeli da izbegnu služenje u vojsci, kopali bi rukama i nogama kako bi se sklonili u pozadinu ili bilo kakvu komisiju u inostranstvu. Mnogo univerzitetlija, „intelektualacaˮ, često rezervnih oficira, bilo je u rovovma u Ženevi, Parizu, Londonu i drugim mestima.

Čujte Srbi Arčibald Rajs

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

4795801_s-novakovic-1jpg
Prethodni članak

Umro je dramaturg Slobodan Novaković

Foto: Turistička organizacija opštine Knjaževac
Naredni članak

Knjaževac (sela Vrtovac i Balta Berilovac): Đurevdanski susreti – 19. „Molitva pod Midžoromˮ