Da se ne zaboraviZanimljivosti

Arad: Jedno od mesta iz kog su se Srbi odselili u Novorusiju

Arad je grad u Rumuniji u kome su Srbi bili većinsko stanovništvo sve do sredine 18. veka.

Većina njih napustila je ovaj grad posle Karlovačkog mira i ukidanja granice na Morišu i odselila se na prostor današnje Ukrajine gde su Srbi osnovali dve gubernije pod nazivom Nova Srbija i Slavenoserbia. Te oblasti više ne postoje pod tim imenom, ali su i do danas ostali nazivi mesta koje su Srbi doneli sa sobom kada su se doselili tako da i danas u Ukrajini imate Vršac, Pančevo, Suboticu, Sombor, Slankamen, Kovin, Zemun, Turiju itd. U Aradu, koji danas ima 140.000 stanovnika, rođen je i sahranjen prvi srpski doktor nauka Sava Tekelija, plemić, veliki dobrotvor i zadužbinar, osnivač Tekelijanuma u Pešti, pisac i prevodilac i doživotni predsednik Matice Srpske.

Osim Tekelije srpski letopis Arada ispisivali su i arhitekta Milan Tabaković, koji je projektovao oko 50 palata u ovom gradu, a veliki trag ostavile su i umetničke porodice Aleksić, Tenecki i Ivković. Nažalost, u Aradu je i najveća srpska grobnica u Rumuniji, u kojoj počiva 4.317 Srba umorenih tokom Prvog svetskog rata u logoru smeštenom u lagumima tvrđave u Aradu.

Urednik emisije Branko Stanković autor je 18 dokumentarnih filmova i dve drame koje su ekranizovane na RTS-u, a i mnoštva dokumentarnih emisija, koje su, kao i filmovi, nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima.

Emisija Kvadratura kruga

Izvor: Youtube

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Jasa-Tomic
Prethodni članak

Rođen je novinar, političar i književnik Jaša Tomić

Monument_Zebrnjak_near_Kumanovo
Naredni članak

Završena je Kumanovska bitka