Да се не заборавиЗанимљивости

Арад: Једно од места из ког су се Срби одселили у Новорусију

Арад је град у Румунији у коме су Срби били већинско становништво све до средине 18. века.

Већина њих напустила је овај град после Карловачког мира и укидања границе на Моришу и одселила се на простор данашње Украјине где су Срби основали две губерније под називом Нова Србија и Славеносербиа. Те области више не постоје под тим именом, али су и до данас остали називи места које су Срби донели са собом када су се доселили тако да и данас у Украјини имате Вршац, Панчево, Суботицу, Сомбор, Сланкамен, Ковин, Земун, Турију итд. У Араду, који данас има 140.000 становника, рођен је и сахрањен први српски доктор наука Сава Текелија, племић, велики добротвор и задужбинар, оснивач Текелијанума у Пешти, писац и преводилац и доживотни председник Матице Српске.

Осим Текелије српски летопис Арада исписивали су и архитекта Милан Табаковић, који је пројектовао око 50 палата у овом граду, а велики траг оставиле су и уметничке породице Алексић, Тенецки и Ивковић. Нажалост, у Араду је и највећа српска гробница у Румунији, у којој почива 4.317 Срба уморених током Првог светског рата у логору смештеном у лагумима тврђаве у Араду.

Уредник емисије Бранко Станковић аутор је 18 документарних филмова и две драме које су екранизоване на РТС-у, а и мноштва документарних емисија, које су, као и филмови, награђиване на домаћим и међународним фестивалима.

Емисија Квадратура круга

Извор: Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=bSIRkMt1EcU

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Jasa-Tomic
Претходни чланак

Рођен је новинар, политичар и књижевник Јаша Томић

Monument_Zebrnjak_near_Kumanovo
Наредни чланак

Завршена је Кумановска битка