AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiLjudi

Antonije Đurić: OSVETA UČITELJICE LJUBICE

(…)

Od družine sa kojom je krenula Ljubica Čakarević u susret borcima Solunskog fronta niko više nije živ. Osim Italijana Pege, koji je one noći nestao, i obaveštajca Miloja Petrovića, koga više nikad nije srela, ostali su završili život pre Drugog svetskog rata i to pod neobičnim okolnostima.

Dragutin Jovanović Lune izgubio je život početkom jula 1932. godine u Nišu. Ubio ga je jedan policijski agent. Novine nisu opširno pisale o tom ubistvu, tako da su uzroci ovog zločina ostali nerazjašnjeni.

Zna se da je Lune u Nišu skupljao dobrovoljne priloge za bivše ratnike, invalide i iznemogle, koji su, kao što je poznato, u novoj državi Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca živeli u krajnjoj oskudici.

Šest godina kasnije, u osamdeset trećoj godini, umro je njegov otac Mirča. Sahranjen je pored svog sina na vrnjačkom groblju.

Milutin Petković, narednik iz Jagodine, stekao je čin majora, ali je 1939. godine i on umro pod neobičnim okolnostima: infarkt ga je srušio s konja u krugu kasarne…

Te godine umro je i Obren Mladenović, kmet opštine vrnjačke: naprasno, na ulici u rodnom gradu, ispred tadašnjeg hotela Jadran.

Italijan Pega Đovani se one noći vratio nazad. Uplašio se da će ih pobiti srpski vojnici pred samim ciljem. Izbegao je sve zasede i potere i stigao u Jagodinu. Tu je dočekao oslobođenje. Kasnije se vratio u svoju zemlju i bio sekretar opštine u jednom malom mestu blizu Rima.

U oslobođenoj zemlji Ljubica Čakarević je nastavila plemeniti poziv učiteljice. Želela je da nadoknadi sve ono što je izgubila za vreme austrougarske okupacije. Učiteljevala je u Mačkatu, Krvavcima, Tabanovićima, sve u užičkom kraju. Zatim, posle udaje, u Ohridu, Ćićevcu i Ralji, gde je stekla penziju.

Tri godine po završetku rata, udala se za Nikolu de Sarna, sina italijanskog diplomate Dionisija, koji je bio konzul u Beogradu. Majka mu je rođena u Perastu. Nikola se rodio u Beogradu, tu se školovao i dugo godina bio šef železničke stanice u Ćupriji, Ripnju, Užicu, gde su se i upoznali. U prvoj godini braka rodila im se kćer Ida. Ona je maturirala u Beogradu, ali je otac želeo da studira u Rimu. Rastanak sa jedinim detetom Ljubici je teško pao i želela je da se ne razdvajaju, pa makar se privremeno svi preselili u Italiju. Tako je i bilo; živeli su neko vreme u Đenovi, Milanu i potom prešli u Rim. Ida je doktor farmaceutskih nauka. Udala se, ali nije zaboravila svoju otadžbinu, ni gusle uz čije je zvuke rasla.

Ljubica Čakarević je zime provodila u Italiji, leta u svojoj otadžbini. Kad je umro njen muž, sve češće je dolazila u Beograd, gde žive njene sestre Katarina, profesor, i Milica, penzioner. U Užicu je do pre nekoliko godina imala sestru Ružicu, lekara, a u Sarajevu je doskora živeo njen brat Milutin, učitelj u penziji…

Sudbina je htela da ova junak žena i veliki rodoljub ne umre u tuđini. Početkom juna 1980. godine došla je u posetu svom bratu Milutinu u Sarajevo. Tu se razbolela i posle nekoliko dana umrla. Sahranjena je na sarajevskom groblju.

 

IZVOR: Antonije Đurić, Žene, Solunci govore, Evođunti, 2014, Kragujevac, str.  234–235.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

bora dugic
Prethodni članak

Rođen je frulaš Bora Dugić

pascan
Naredni članak

Rođen je dirigent i pedagog Borislav Pašćan