Da se ne zaboraviZanimljivosti

ANA KARENJINA U INĐIJI

U nedelju 3. decembra pred punom salom Kulturnog Centra u Inđiji odigrana je monodrama Ana u izvođenju Teodore Marčete, mlade glumice ovog grada. Delo je nastalo na osnovu klasika svetske književosti, romana Ana Karenjina velikog ruskog pisca Lava Tolstoja. Iz ovog romana preuzeti su karakteristični monolozi Ane Karenjine, koji su zatim dramaturški obrađeni i izdvojeni iz celine sada čine celinu za sebe te nastavljaju svoj život u monodrami Ana.

– Ideja za monodramu nastala je kada sam upisala master studije, a želja za radom na delu Ana Karenjina postojala je od prve godine Akademije – istakla je Teodora.

Marčeta je publici dočarala Anu kroz jaku emociju, a predstava je postavljena kao da se dešava na železničkoj stanici pred kobni čin samoubistva. U suštini ona i predstavlja njena sećanja pred hudu smrt. Igra svetla i tame samo je dočarala utisak da se radi o  železničkoj stanici. Tom utisku doprineli su i zvukovi voza. Time je sve bilo zaokruženo da bi se dobio osećaj da se radi o poslednjim trenucima života glavne junakinje romana.

– Najzanimljivije mi je bilo što sam postepeno otkrivala koliko smo nas dve po karakteru slične. Uživala sam da pratim Anin misaoni tok i pišem dramatizaciju. Uživala sam u svemu zaista, i sada uživam igrajući – kazuje nam mlada glumica.

Foto: Mila Pejić

Foto: Mila Pejić

– Obuzme me sreća i ponos što sam uspela u onome što sam želela, i o čemu sam sanjala dugo, dugo, a to je da igram Anu – pojašnjava nam Teodora, a ta njena osećanja uspešno je prenela i na publiku koja nije ostala ravnodušna ni u jednom trenutku u toku izvođenja predstave. Mlada glumica držala je pažnju a svaki sledeći trenutak bio je jedinstven i neponovljiv.

A Teodora Marčeta poziva sve naše čitaoce da dođu u najlepše mesto na svetu – hram Talije – pozorište i da uživaju u svim pričama koje nam glumci donose.

Vukašin Vukmirović

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

nikanor
Prethodni članak

Rođen je književnik, pesnik, crkveni govornik i vladika pakrački Nikanor Grujić

Vanja-Grbić
Naredni članak

Rođen je odbojkaš Vladimir Grbić