АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

АКТИВИРАЊЕ ЛЕТЕЋЕГ ДИЛЕТАНТСКОГ ПОЗОРИШТА

У Новом Саду је у лето 1838. године Јоаким Вујић давао представе са дилетантима Максима Брежовског.

Јоаким Вујић у Нови Сад стиже припремајући за штампу своје ново дело Система илити Сосотојаније Мухамеданскаго то јест Турецкаго закона. Очигледно му је била потребна помоћ, а једино коме је икада знао да се обрати је позориште. Окупио је неколико младих глумаца и глумица, вратио се свом првом комаду Иникле и Јарика и поставио га 15. августа 1838. у гостионици Код фазана. Публика је била бројна и задовољна. Осамнаестог августа је поновљена ова изведба, али је због лоших временских услова било мање људи. Представа је трајала три сата.

Следећа представа коју су извели је Жалосна позоришна игра Невиност или Светислав и Милева Јована Стерије Поповића. Публика је поново била бројна и задовољна. Представа је трајала четири сата, а додате су две живе слике.

Јоаким Вујић је око себе окупио 23 дилентанта, од којих су три биле жене. Он је поново окупио дилетанте из личног интереса, зарад штампања књиге, али новосадски дилетанти више нису хтели да му служе, па су се самостално окупили у Србско дилетантско содржество и сами наставили са давањем представа.

Све ово се одиграва у 67. години Вујићевог живота. Он полако остаје без снаге, тако да се у Новом Саду задржава још свега два и по месеца.

 

ИЗВОР: Тасић 2018: Милутин Тасић, Српски великани драме. Јоаким Вујић, Београд: „Ringier Axel Springer”, стр. 56‒57.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Milorad_Drašković_wiki_photo
Претходни чланак

Рођен је политичар и министар у Краљевини СХС, Милорад Драшковић

Srba Ignjatovic
20.09.2011
foto andjela stevanovic intervju
Наредни чланак

Рођен је књижевник Срба Игњатовић