AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je glumac Toša Jovanović

Na današnji dan, 2.juna 1845.godine u Velikom Bečkereku je rođen glumac Todor Toša Jovanović. Iako je učio za berberina, sa dvadeset godina je stupio u pozorišnu družinu A. Mandrovića, a ubrzo je zaigrao i u drugim putujućim družinama. Otišao je potom za Beograd, gde je trebalo da nastavi izučavanje berberskog zanata, ali se desilo da je u berbernici majstora Dobrinovića upoznao kalfu Iliju Stanojevića i gazdinog sina Peru Dobrinovića, te su njihovi životi krenuli drugim tokom, a oni postali bardovi domaćeg glumišta. Godine 1869. primljen je u Narodno pozorište, u periodu od 1873. do 1878. godine nastupao u Hrvatskom narodnom kazalištu, da bi se potom vratio u Beograd, gde je glumio do svoje smrti. Tokom karijere se istakao u dramskom repertoaru i kao tumač karakternih uloga iz klasične ruske literature, ali i kao izvrstan tumač Šekspirovih likova i likova ljubavnika francuskog tipa, kojima je stekao popularnost kod dama. Ovaj veliki glumac preminuo je od tuberkuloze sa nepunih četrdeset osam godina, 17. februara 1893. godine, i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, a od 1946. godine pozorište u Zrenjaninu, kao i ulice u nekoliko srpskih gradova nose njegovo ime.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1790. godine Emanuel Janković otvorio je prvu knjižaru u Novom Sadu;
1968. godine u Beogradu su kasno uveče počeli nemiri, koji su se narednog dana pretvorili u masovne studentske demonstracije, najveće do tada u SFRJ;
1969. godine poginuo je košarkaš Radivoj Korać.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

gencic-crvena
Prethodni članak

Umrla je teniserka i teniski trener, Jelena Genčić

Kosta-Bogdanovic-uzviseno
Naredni članak

Rođen je vajar i teoretičar umetnosti Kosta Bogdanović