АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац Тоша Јовановић

На данашњи дан, 2.јуна 1845.године у Великом Бечкереку је рођен глумац Тодор Тоша Јовановић. Иако је учио за берберина, са двадесет година је ступио у позоришну дружину А. Мандровића, а убрзо је заиграо и у другим путујућим дружинама. Отишао је потом за Београд, где је требало да настави изучавање берберског заната, али се десило да је у берберници мајстора Добриновића упознао калфу Илију Станојевића и газдиног сина Перу Добриновића, те су њихови животи кренули другим током, а они постали бардови домаћег глумишта. Године 1869. примљен је у Народно позориште, у периоду од 1873. до 1878. године наступао у Хрватском народном казалишту, да би се потом вратио у Београд, где је глумио до своје смрти. Током каријере се истакао у драмском репертоару и као тумач карактерних улога из класичне руске литературе, али и као изврстан тумач Шекспирових ликова и ликова љубавника француског типа, којима је стекао популарност код дама. Овај велики глумац преминуо је од туберкулозе са непуних четрдесет осам година, 17. фебруара 1893. године, и сахрањен је на Новом гробљу у Београду, а од 1946. године позориште у Зрењанину, као и улице у неколико српских градова носе његово име.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1790. године Емануел Јанковић отворио је прву књижару у Новом Саду;
1968. године у Београду су касно увече почели немири, који су се наредног дана претворили у масовне студентске демонстрације, највеће до тада у СФРЈ;
1969. године погинуо је кошаркаш Радивој Кораћ.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

gencic-crvena
Претходни чланак

Умрла је тенисерка и тениски тренер, Јелена Генчић

Kosta-Bogdanovic-uzviseno
Наредни чланак

Рођен је вајар и теоретичар уметности Коста Богдановић