AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je prva žena lekar u Srbiji, Draga Ljočić

Na današnji dan, 28. februara 1855. godine u Šapcu je rođena prva žena lekar u Srbiji, Draga Ljočić. U rodnom gradu je završila osnovnu školu, a nakon odslušanih predavanja na prirodno-matematičkom odseku Velike škole odlučila je da ode u inostranstvo i 1872. godine upisala se na Medicinski fakultet u Cirihu. Međutim, studije je prekinula 1876. godine, kada su do nje stigle vesti da je Srbija zaratila sa Turskom, i tada se vratila u otadžbinu, prijavila kao dobrovoljac i dobila čin sanitetskog poručnika. Tokom srpsko-turskih ratova lečila je ranjenike u Beogradu i u bolnici u Svilajncu, a posle rata je uspešno okončala studije 1879. godine i postala prva žena lekar u Srbiji. Nažalost, po povratku u zemlju, zbog konzervativnog gledanja na učešće žena na bilo kom polju, suočila se sa problemom zapošljavanja. Tada je podnela molbu Ministarstvu unutrašnjih dela za dobijanje prava bavljenja lekarskim pozivom, ali je i pored toga što je Srbija oskudevala u lekarskim stručnjacima, ministar unutrašnjih dela odbio njenu molbu uz obrazloženje „da ženskinji ne može dozvoliti lekarsku praksu“. Zahvaljujući intervenciji načelnika saniteta dr Vladana Đorđevića, ministar je odustao od svoje odluke, pod uslovom da dr Draga Ljočić položi državni ispit, što je ona sa lakoćom učinila, posle čega je 1882. godine postavljena za lekarskog pomoćnika u Opštoj bolnici. U srpsko-bugarskom ratu 1885. godine dr Draga Ljočić je radila kao jedini lekar u tri beogradske bolnice: Opštoj državnoj bolnici, Zaraznoj bolnici i Bolnici za ranjenike, ali i dalje nije bila izjednačena sa kolegama, zbog čega se 1889. godine ponovo obratila ministru unutrašnjih dela, tražeći ravnopravnost sa muškarcima u službi, ali je umesto odgovora bila otpuštena. Nastavila je sa privatnom praksom i tokom balkanskih ratova bila je lekar u Bolnici „Nikole Spasića“, lekar opštinske ambulante za sirotinju i građanstvo, i lekar Fabrike duvana i šibica. Takođe, vrlo aktivno je učestvovala i u Prvom svetskom ratu, kada je nakon kratkog rada u niškoj bolnici otišla u Lozanu odakle je organizovala slanje paketa srpskim zarobljenicima u nemačkim i mađarskim logorima. Bila je i osnivač Materinskog udruženja, prvi predsednik Društva beogradskih žena lekara i učestvovala je u podizanju Bolnice „dr Elze Inglis“ na Dedinju. Kao lekar dobrovoljac bavila se humanitarnim radom u Domu za nahočad i bez honorara lečila učenice Radničke škole, a kao poznavalac stranih jezika, sa ruskog je prevela knjigu Gajenje male dece. Draga Ljočić, prva žena lekar u Srbiji, koja je više puta odlikovana, preminula je 5. novembra 1926. godine u svojoj kući na Topčiderskom brdu i sahranjena je na Novom groblju u Beogradu, a spomenik ovoj velikoj ženi podignut je u okviru stare Očne bolnice u Beogradu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1832. godine u Beogradu je osnovana Narodna biblioteka Srbije;
1842. godine rođen je filozof, pesnik, političar i akademik, Milan Kujundžić Aberdar;
1939. godine izašao je prvi broj „Politikinog zabavnika“;
1949. godine rođen je elektroinženjer Dušan Kosovac, jedan od projektanata TIM računara, razvijenih u Institutu Mihajlo Pupin u Beogradu osamdesetih godina prošlog veka i korišćenih širom bivše Jugoslavije od školskih do vojnih ustanova.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

grb-100-x-100jpg
Prethodni članak

Velika škola je i formalno prerasla u Univerzitet u Beogradu

220px-Stjepan_Mitrov_Ljubisa
Naredni članak

Rođen je književnik i političar Stjepan Mitrov Ljubiša