AktuelnostiLjudi

Rođendan glumice Radmile Savićević

Na današnji dan, 8. februara 1926. godine u Kruševcu je rođena glumica Radmila Savićević. Ponosno i sa velikim pijetetom, danas, na dan rođenja veličanstvene glumice koja je bila i ostala simbol srpskog naroda, fondacija Srpski legat vam predstavlja prvu knjigu iz svoje edicije „Tragovima velikana“ – Radmila Savićević – Prva i poslednja. Upečatljivo, autentično i snažno delo o životu i radu jedne od najvećih glumica svih vremena na ovim prostorima. Bogato ilustrovana romansirana monografija koja objedinjuje iskrena, duboka, emotivna i duhovita svedočenja pedeset značajnih umetnika današnjice o neizbrisivom tragu, jedinstvenom talentu i velikom srcu legendarne Majka Vuke. Uskoro u knjižarama Delfi, Vulkan i Službeni glasnik.

Radmila Savićević je 1. aprila 1946. godine postala stalni član Okružnog pozorišta u Kruševcu, u kome je, za osam sezona, odigrala skoro sedamdeset uloga. Od 1955. godine član je  Narodnog pozorišta u Nišu gde ostvaruje preko pedeset uloga. Godine 1970. postaje prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta.

Poznavaoci pozorišta smatraju da je njena životna pozorišna uloga Doka u „Zoni Zamfirovoj“ koju je u Kruševcu premijerno igrala čak četiri puta. U Nišu je za ovu ulogu 1963. godine dobila Oktobarsku nagradu grada Niša. Gospođa Ministarka se takođe smatra jednom od njenih legendarnih uloga.

Dolaskom u Beograd, pored teatra osvaja i televiziju, film i radio. Vrlo brzo postaje omiljeno TV lice i stiče ogromnu popularnost. Ostvarila je niz antologijskih uloga ‒ Majka Vuka y „Pozorišty u kući“, Violeta Kruška y „Kamiondžijama“, Šurdina baba Savka y „Vrućem vetry“, Baba Tomanija u seriji „Babino unuče“,  Živadinka Žarka Šijaković y „Boljem životy“, Ristana Riska Golubović y „Srećnim ljudima“.

Umela je da kaže: „Tri grada su mi u životu značila sve ‒ rodni Kruševac, sa svim ljubavima i počecima, gde sam prošla kroz najveću glumačku školu Bore Mihailovića, zatim Niš, gde sam umetnički sazrela i provela najlepše godine, i Beograd, u koji sam došla da pokažem šta znam.“

Umrla je 8. novembra 2001. godine. Sahranjena je 12. novembra na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana.

 

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

_sp-glumac-josif-tatic
Prethodni članak

Preminuo je glumac Josif Tatić

balkan
Naredni članak

Potpisan je Balkanski pakt