АктуелностиЉуди

Рођендан глумице Радмиле Савићевић

На данашњи дан, 8. фебруара 1926. године у Крушевцу је рођена глумица Радмила Савићевић. Поносно и са великим пијететом, данас, на дан рођења величанствене глумице која је била и остала симбол српског народа, фондација Српски легат вам представља прву књигу из своје едиције „Траговима великана“ – Радмила Савићевић – Прва и последња. Упечатљиво, аутентично и снажно дело о животу и раду једне од највећих глумица свих времена на овим просторима. Богато илустрована романсирана монографија која обједињује искрена, дубока, емотивна и духовита сведочења педесет значајних уметника данашњице о неизбрисивом трагу, јединственом таленту и великом срцу легендарне Мајка Вуке. Ускоро у књижарама Делфи, Вулкан и Службени гласник.

Радмила Савићевић је 1. априла 1946. године постала стални члан Окружног позоришта у Крушевцу, у коме је, за осам сезона, одиграла скоро седамдесет улога. Од 1955. године члан је  Народног позоришта у Нишу где остварује преко педесет улога. Године 1970. постаје првакиња Београдског драмског позоришта.

Познаваоци позоришта сматрају да је њена животна позоришна улога Дока у „Зони Замфировој“ коју је у Крушевцу премијерно играла чак четири пута. У Нишу је за ову улогу 1963. године добила Октобарску награду града Ниша. Госпођа Министарка се такође сматра једном од њених легендарних улога.

Доласком у Београд, поред театра осваја и телевизију, филм и радио. Врло брзо постаје омиљено ТВ лице и стиче огромну популарност. Остварила је низ антологијских улога ‒ Мајка Вука y „Позориштy у кући“, Виолета Крушка y „Камионџијама“, Шурдина баба Савка y „Врућем ветрy“, Баба Томанија у серији „Бабино унуче“,  Живадинка Жарка Шијаковић y „Бољем животy“, Ристана Риска Голубовић y „Срећним људима“.

Умела је да каже: „Три града су ми у животу значила све ‒ родни Крушевац, са свим љубавима и почецима, где сам прошла кроз највећу глумачку школу Боре Михаиловића, затим Ниш, где сам уметнички сазрела и провела најлепше године, и Београд, у који сам дошла да покажем шта знам.“

Умрла је 8. новембра 2001. године. Сахрањена је 12. новембра на Новом гробљу у Београду, у Алеји заслужних грађана.

 

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

_sp-glumac-josif-tatic
Претходни чланак

Преминуо је глумац Јосиф Татић

balkan
Наредни чланак

Потписан је Балкански пакт