AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je književnica i akademik Isidora Sekulić

Na današnji dan, 16. februara 1877. godine u bačkom selu Mošorinu rođena je književnica i akademik Isidora Sekulić. Školovala se u Novom Sadu, Somboru i Budimpešti, gde je završila Viši pedagogijum, a doktorirala je u Nemačkoj. Do 1909. godine radila je kao nastavnica i upraviteljica devojačke škole u Pančevu, kada je prešla u Srbiju, gde je nastavila da radi u prosveti i od 1919. godine pa do svog penzionisanja 1931. godine bila je profesor gimnazije u Beogradu. Kao književnica, prevodilac i tumač književnih dela, još za života je važila za vrsnog stilistu i najobrazovaniju Srpkinju svog vremena, a posle Drugog svetskog rata postala je redovni član SANU. Sarađivala je u svim boljim domaćim časopisima i bila jedan od najboljih prevodilaca sa engleskog jezika, dok je kao putopisac, u Pismima iz Norveške, poetski i misaono dočarala severnjački ambijent, prirodu i život ljudi. Pisala je pripovetke, eseje, kritike i članke, a neka od njenih dela su, pored već spomenutih, roman Đakon Bogorodičine crkve, pripovetke Hronika palanačkog groblja i Saputnici, eseji Analitički trenuci i teme, Zapisi o mome narodu, Mir i nemir, Njegošu-knjiga duboke odanosti, Govor i jezik, kulturna smotra naroda i druga. Isidora Sekulić preminula je 5. aprila 1958. godine u Beogradu i sahranjena je na Topčiderskom groblju, a odnedavno se na Topčiderskoj zvezdi, u blizini kuće u kojoj je provela jedan deo svog života, nalazi i spomenik ove književnice, u prirodnoj veličini.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1842. godine rođen je filozof, pesnik, političar i akademik, Milan Kujundžić Aberdar;
1873. godine rođen je pisac Radoje Domanović;
1933. godine, u strahu od nemačkih pretnji, Čehoslovačka, Rumunija i Jugoslavija, zaključivanjem pakta o Maloj antanti i stvaranjem Veća ministara, učvrstile su savez stvoren 1920. godine;
1956. godine rođena je pijanistkinja Ksenija Zečević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Galerija Konjovic (2)
Prethodni članak

Naj@Sombor - Galerija Milan Konjović

panoi-01-2
Naredni članak

Svečano otvaranje izložbe Naj@Sombor 17.02.2016. u Somboru