АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је књижевница и академик Исидора Секулић

На данашњи дан, 16. фебруара 1877. године у бачком селу Мошорину рођена је књижевница и академик Исидора Секулић. Школовала се у Новом Саду, Сомбору и Будимпешти, где је завршила Виши педагогијум, а докторирала је у Немачкој. До 1909. године радила је као наставница и управитељица девојачке школе у Панчеву, када је прешла у Србију, где је наставила да ради у просвети и од 1919. године па до свог пензионисања 1931. године била је професор гимназије у Београду. Као књижевница, преводилац и тумач књижевних дела, још за живота је важила за врсног стилисту и најобразованију Српкињу свог времена, а после Другог светског рата постала је редовни члан САНУ. Сарађивала је у свим бољим домаћим часописима и била један од најбољих преводилаца са енглеског језика, док је као путописац, у Писмима из Норвешке, поетски и мисаоно дочарала северњачки амбијент, природу и живот људи. Писала је приповетке, есеје, критике и чланке, а нека од њених дела су, поред већ споменутих, роман Ђакон Богородичине цркве, приповетке Хроника паланачког гробља и Сапутници, есеји Аналитички тренуци и теме, Записи о моме народу, Мир и немир, Његошу-књига дубоке оданости, Говор и језик, културна смотра народа и друга. Исидора Секулић преминула је 5. априла 1958. године у Београду и сахрањена је на Топчидерском гробљу, а однедавно се на Топчидерској звезди, у близини куће у којој је провела један део свог живота, налази и споменик ове књижевнице, у природној величини.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1842. године рођен је филозоф, песник, политичар и академик, Милан Кујунџић Абердар;
1873. године рођен је писац Радоје Домановић;
1933. године, у страху од немачких претњи, Чехословачка, Румунија и Југославија, закључивањем пакта о Малој антанти и стварањем Већа министара, учврстиле су савез створен 1920. године;
1956. године рођена је пијанисткиња Ксенија Зечевић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Previous post

Нај@Сомбор - Галерија Милан Коњовић

Next post

Свечано отварање изложбе Нај@Сомбор 17.02.2016. у Сомбору