Pecepti

CICVARA

Cicvara je staro srpsko jelo koje se obavezno sprema za Božić i služi pred doručak, gde se ukućani ogledaju nad šerpom na kajmaku i maslu koje pluta po cicvari. Priprema od žutog ili belog kokuruznog brašna, a može se pripremati i u kombinaciji sa belim pšeničnim ili integralnim brašnom. Osim za Božić cicvara se pripremala i u situaciji kada domaćin poželi da ukaže posebnu čast za drage mu goste. Cicvara se služi topla.

Sastojci:

  • 1 kilogram kajmaka (pola kilograma mladog, pola kilograma starog kajmaka)
  • 1 kilogram žutog kukuruznog brašna ( druga varijanta je pola kukuruzno pola pšenično brašno)
  • 1 litar vode
  • 300 grama sira trapista  (može i mocarela).

 

U duboku šerpu usuti vodu i kada proključa dodati kajmak. Kada se kajmak otopi  postepeno dodavati brašno. Cicvaru stalno mešati u jednom pravcu drvenom kašikom oko sat vremena. Kada se cicvara kašikom odvaja od dna šerpe i kada na cicvari pluta masnoća, dok je cicvara još uvek na šporetu treba dodati sir. cicvara1

Kada se servira, po ukusu se može dodati med.

Jela od kukuruza su lako svarljiva, zdrava  i ukusna. Kukuruz je bezglutenska žitarica.

Autor: Verica Gaćinović Šijaković

Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

image004_subotic
Prethodni članak

Rođen je hirurg i jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu - dr Vojislav Subotić

bojna_njiva
Naredni članak

Odlučena je Mojkovačka bitka