Pецепти

ЦИЦВАРА

Цицвара је старо српско јело које се обавезно спрема за Божић и служи пред доручак, где се укућани огледају над шерпом на кајмаку и маслу које плута по цицвари. Припрема од жутог или белог кокурузног брашна, а може се припремати и у комбинацији са белим пшеничним или интегралним брашном. Осим за Божић цицвара се припремала и у ситуацији када домаћин пожели да укаже посебну част за драге му госте. Цицвара се служи топла.

Састојци:

  • 1 килограм кајмака (пола килограма младог, пола килограма старог кајмака)
  • 1 килограм жутог кукурузног брашна ( друга варијанта је пола кукурузно пола пшенично брашно)
  • 1 литар воде
  • 300 грама сира траписта  (може и моцарела).

 

У дубоку шерпу усути воду и када прокључа додати кајмак. Када се кајмак отопи  постепено додавати брашно. Цицвару стално мешати у једном правцу дрвеном кашиком око сат времена. Када се цицвара кашиком одваја од дна шерпе и када на цицвари плута масноћа, док је цицвара још увек на шпорету треба додати сир. cicvara1

Када се сервира, по укусу се може додати мед.

Јела од кукуруза су лако сварљива, здрава  и укусна. Кукуруз је безглутенска житарица.

Аутор: Верица Гаћиновић Шијаковић

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

image004_subotic
Претходни чланак

Рођен је хирург и један од оснивача Медицинског факултета у Београду - др Војислав Суботић

bojna_njiva
Наредни чланак

Одлучена је Мојковачка битка

1 коментар

  1. јануар 7. 2016. at 2:30 pm

    Па молим вас, откуд трапист и моцарела у цицвари?