ЦИЦВАРА
Цицвара је старо српско јело које се обавезно спрема за Божић и служи пред доручак, где се укућани огледају над шерпом на кајмаку и маслу које плута по цицвари. Припрема од жутог или белог кокурузног брашна, а може се припремати и у комбинацији са белим пшеничним или интегралним брашном. Осим за Божић цицвара се припремала и у ситуацији када домаћин пожели да укаже посебну част за драге му госте. Цицвара се служи топла.
Састојци:
- 1 килограм кајмака (пола килограма младог, пола килограма старог кајмака)
- 1 килограм жутог кукурузног брашна ( друга варијанта је пола кукурузно пола пшенично брашно)
- 1 литар воде
- 300 грама сира траписта (може и моцарела).
У дубоку шерпу усути воду и када прокључа додати кајмак. Када се кајмак отопи постепено додавати брашно. Цицвару стално мешати у једном правцу дрвеном кашиком око сат времена. Када се цицвара кашиком одваја од дна шерпе и када на цицвари плута масноћа, док је цицвара још увек на шпорету треба додати сир.
Када се сервира, по укусу се може додати мед.
Јела од кукуруза су лако сварљива, здрава и укусна. Кукуруз је безглутенска житарица.
Аутор: Верица Гаћиновић Шијаковић
1 коментар
Па молим вас, откуд трапист и моцарела у цицвари?